De kaasmakerij

Voor Duuvese Kaes worden alleen kwaliteitsproducten gebruikt. Melk van onze eigen koeien, stremsel en zuursel zijn de enige ingrediënten van onze kaas. Geen conserveringsmiddelen. Zoals kaas van oudsher gemaakt werd.

Ambachtelijke kaas

Onze kazen bestaan uit melk, stremsel en zuursel. Wij zijn er trots op te kunnen zeggen dat het ons is gelukt om geen enkel E-nummer te gebruiken. Meestal zit E251 in kaas omdat dit een conserveringsmiddel is. Geen kleur- of smaakstoffen. Dit maakt het tot een pure en eerlijke half harde kaas.

 

We thermiseren de melk even kort alvorens het in de tobbe komt. Dit betekent dat het even kort verhit wordt om bacteriën te doden. We hebben bewust niet gekozen voor rauwmelkse kaas omdat we door thermiseren een meer constante kwaliteit kunnen bieden. Pasteuriseren maakt weer meer smaak kapot en daarom hebben wij gekozen voor thermiseren. Daarnaast wordt onze kaas iedere acht weken onderzocht, zoals de hygiënevoorschriften voorschrijven.

Rijping

Jong, belegen, en oude kaas. We verkopen het allemaal, maar wat maakt nou het verschil?
Het verschil ligt hem in de rijping. De rijping duurt vier weken tot één jaar, en hoe langer de kaas rijpt, des te meer aroma’s er worden gevormd.

 

Om de rijpingstijd van een kaas aan te geven, zijn er verschillende termen.
Jonge kaas heeft vier tot zes weken op de schappen gelegen om te rijpen. Dit is de jongste kaas die wij verkopen. Jong belegen kaas heeft zes weken tot drie maanden nodig om te rijpen. De belegen kaas heeft drie tot zes maanden nodig om te rijpen, en extra belegen zes tot negen maanden. De oude kaas moet negen tot twaalf maanden rijpen. Vanaf negen maanden rijpen mag het ook pas oude kaas genoemd worden. Na twaalf maanden rijpen wordt de kaas ‘overjarig’ genoemd.

Kruiden

Door kruiden toe te voegen hebben we een mooi assortiment gekregen. Dit assortiment bestaat uit: goudse, komijn, fenegriek, brandnetel, honing/klaver, truffel, Italiaanse kruiden met zwarte olijf en pesto kaas.